צרו קשר

רמות מנשה

שביל רמות מנשה 

שביל נהדר בכל קנה מידה, בוודאי בעונה זו של השנה.
לטעמי אחד השבילים הכי יפים בארץ.
70-65 ק"מ של שכרון חושים בשביל שעובר במרחב ביוספרי מיוחד.

***
מהו מרחב ביוספרי?
מרחב ביוספרי הוא אזור שבו חיים אנשים כחלק בלתי נפרד מהמערכת האקולוגית שסביבם, "ממש כמו פעם".
זה שם כולל לאזורים רגישים ולמרחב הסובב אותם, על הפעילות האנושית וההתיישבותית שבו.
באזור כזה מתקיימת שמירה על ההרמוניה הטבעית.
הנופים לצד מערכות אקולוגיות, מגוון מינים ומשאבי טבע, אך במקביל מתקיים בו גם פיתוח בר-קיימא בכל תחומי החיים.

***
רוב המטיילים עושים את השביל בשלושה ימים. אנחנו עשינו העונה (בינתיים) את היום היום הראשון והשני. הסימון שמוביל אותנו הוא סימון כתום.

התחלנו את היום הראשון מהישוב אביאל לצעידה בין גבעות פורחות, מעיינות שופעים והמון שקט. לאחר חציית כביש 6 (בגשר) הגענו לעין ניל"י, מעיין כמו בחלומות, חורשה, מים מפכפכים, נדנדה ושולחן פיקניק, ירדנו לאפיק נחל תנינים (זרימת המים משמעותית – יש לחצות בזהירות), המשכנו באפיק הנחל מזרחה מעל לאפיקו של נחל רז. את היום סיימנו בקיבוץ עין השופט המטופח. סה"כ 16 ק"מ.

***
היום השני נפתח בשער האחורי של הקיבוץ, משם דרך שבילים נסתרים וחציית נחלים הגענו לתצפית מחורבת בית ראש, עמק יזרעאל התבור, הרי נצרת, ושדות האור של ארץ ישראל נפרשו מתחתינו.
עברנו דרך בתי בד ואתרים נוספים המתוארכים לתקופה הביזנטית, דרך נחלים שוצפים הגענו ליער משמר העמק לביקור ביער התאנים של עין זריק, משם לקיבוץ הזורע ולנחל השופט (השיטפון האחרון לקח איתו את כל גשרי העץ המפורסמים), עברנו בחוות עמק השלום (רמת השניים) המשכנו באפיק נחל השופט עד לסיום היום בכניסה למשרדי המועצה האזורית מגידו סה"כ 18 ק"מ.

של קסם.

***
היום שלישי.
התחלנו את מסלול היום השלישי בכניסה למועצה מקומית מגידו, חצינו את הכביש בזהירות למסלול הליכה מוסדר (חלק משילוב השימושים של האזור כחלק מכללי השמורה הביוספרית).
עד האופק שדות תבואה אביביים.
חצינו את הכביש מערבה לאפיק נחל שלף שזורם בעוצמה רבה. בדרך עוברים כמה פינות חמד ציוריות לגדות הנחל. טחנות קמח עתיקות. יער דליה. עין מחוללים והכניסה למנהרת מנשה, מנהרה חצובה של המוביל הארצי. השביל חוצה את האפיק כמה פעמים (בכל פעם אנחנו מתעכבים על זמן חליצת הנעליים והמעבר). בהמשך עוברים מערבה מתחת לגשר ענק של כביש 6. לאחר המעבר אנחנו מתחילים לעלות לגבה (נ.ג 186) בתוך שדה פורח (הקטע אולי הכי יפה במסלול), השביל מתמזג עם דרך עפר וסימון ירוק לכמה מאות מטרים עד שעוזב אותו לעבר גבעה קסומה שבראשה ניצב לו, כאילו ממתין להולכים אלון תבור מרשים. בהמשך אנחנו נכנסים לשמורת הר חורשן, שמורה קסומה המשתרעת על גבול של 1,500, השמורה בנויה על גבעות בהן המסלע השולט הוא קרטוני, מה שמעניק לאזור נוף גבעות מעוגלות בעלות שיפועים מתונים. השמורה עשירה בצומח וחורש סבוך המשתרע הרבה מעבר לגבולות השמורה. בצומח האופייני לאזור ניתן למצוא שילוב של שני מיני אלון, אלון מצוי ואלון תבור. כמו גם עצי אלה לסוגיו ליבנה רפואי, חרוב, אשחר, קטלב מצוי ועוד. אנחנו הולכים בשבילים סבוכים, מלאי הוד והדר. השביל יורד מההר לאפיק של נחל דליה שזורם בשצף (שוב טקס חליצת הנעליים), השביל לוקח אותנו למושבה הציורית (בעל הרחוב האחר) בת שלמה. המושבה הוקמה בשנת 1889 במימון הברון רוטשילד. כאן סיימנו את היום. ללא ספק אחד השבילים המפתיעים והנגישים שהכרנו.
 
**
החלק האחרון של שביל רמות מנשה.
החלק שבין בת שלמה למושב עופר. השביל ממשיך לכיוון צפון מערב מהיציאה האחורית של מושב בת שלמה (לא המושבה) משם השביל עובר חורש ים תיכוני סבוך ומקסים. לאחר העלייה למושב עופר אנחנו מגיעים לדרך עפר שפוצעת את הנוף כחלק מפרויקט הטמנת צנרת הגז הטבעי. כואב. לאחר הליכה של חצי ק"מ על הדרך הזו אנחנו מגיעים לחיבור של שביל רמות מנשה ולשביל ישראל. בנקודה אין זכר לסימונים, אין שלט ואין כל זכר בשטח למפגש המכונן. אנחנו המשכנו צפונה בשביל ישראל, עברנו את מערות הפעמון המפורסמות של הכרמל (מערות קרסטיות ולא מחצבות כפי שאנחנו מכירים משפלת יהודה).
חצינו את כביש הגישה למושב עופר (בזהירות) והמשכנו צפונה דרך מרבדי פרחים. עצרנו למנוחה בזולה יפה שהוקדשה לנועם בהגון (באגי) שנפל ברצועת עזה. המשכנו במורד הנחל וחצינו את כביש הגישה למושב (הקסום) כרם מהר"ל. המשכנו בשביל ישראל שעובר ביער עופר, יער אורנים טיפוסי שקק"ל נטעה ובשנים האחרונות הכשירה בו מסלולי אופניים רבים (סינגלים). ב"מצפור סיגי" עזבנו את שביל ישראל והמשכנו עם הסימון האדום צפונה, השביל עובר כעת בתוך היער הצפוף וניכר שרבים מההולכים בשביל הם בעצם רוכבים שנהנים ממנו (כולל רמפות אופניים שפזורות בשטח). התיישבנו לארוחת צהרים בחניון "רון".
מכאן אנחנו מתחילים להדרים לכיוון נקודת היציאה שלנו בבת שלמה.
לקחנו את השביל שמוביל לחורבת כביר, גבעה קסומה עם שרידים של מתקנים חקלאיים רבים. השביל הכחול מוביל אותנו לתוך החורבה. לאחר 300 מ' עזבנו את השביל הכחול (דורש יכולת התמצאות) וירדנו בשביל פרות לכיוון דרום מזרח (שימו לב למבנה הרוג'ומים) במטרה להגיע לפאתי מושב כרם מהר"ל.
את המושב החלטנו להקיף מצפון דרך עמק מהר"ל והמורדות הצפוניים של גבעת שמה, מצאנו דרך עפר נוחה שהובילה אותנו לחוות מקורה (חווה העוסקת במגוון גידולים ביו-אורגניים ובעיבוד תוצרת אורגנית). האזור הזה היה הפתעה נעימה עבורנו, חצינו עמק פורח וקסום עם כמה נחלים לא מסומנים ולא נגישים (האגדות מספרות רבות וטובות בעיקר על נחל מהר"ל ונחל חורבים). הקפנו את החווה מצפון והגענו לאפיקו של נחל מהר"ל. השביל עולה מנקודה זו דרך שטח אש (מחייב תיאום עם מתא"ם פצ"ן), השביל עולה מעל האפיק הסבוך ועובר באזור אימונים מלא באלמנטים צבאיים שונים (ולעיתים גם מפתיעים). המשכנו בכיוון כללי דרומה ועלינו באוכף הסמוך לחורבת נגוס עד לשביל הכמעט סלול שהוביל אותנו חזרה ליציאה האחורית של מושב בת שלמה.
סה"כ 22 ק"מ.
מומלץ עד בלי די.
אין לראות במידע המלצה אלא מידע בלבד. בכפוף להוראות

**

ההמלצה נכתבה על-ידי יוסף שפייזר, מורה דרך, מרץ 2020

מוזמנים להתייעץ איתנו ולקבל טיפים נוספים.

לחצו על הקישור לקבלת הקבצים של המסלול (דרך גוגל דרייב):

רמות מנשה

 

שימו לב: קבצים בסיומת GPX מיועדים לתצוגה בתוכנות ניווט כמו עמוד ענן, Google Maps וכו'.

*בכל מקרה שהוא, אין לראות את המידע באתר כהמלצה אלא כמסירת מידע בלבד, אשר אין צוות האתר והמדריכים אחראים לנכונותו.

עוגיות

אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

נגישות

  • גודל פונטים

מקרא נגישות

לתאימות מלאה יש להשתמש בדפדפנים כרום ופיירפוקס
למעבר בין אלמנטים בדף לחץ על מקש ה - Tab, לחזרה אחורה לחץ על צרוף המקשים - Shift + Tab

בכלי נגישות זה ניתן לבצע מספר דברים

  • - להחליף צבעוניות של האתר במחלקת הצבעוניות
  • - להגדיל ולהקטין פונטים ללא שבירות עיצוביות
  • - להדגיש כותרות ולינקים בקו מתאר תחתון
  • - ניתן גם לעבוד מקלדת בלבד ולגלוש באתר
  • - ניתן להפעיל מסמך ללא עיצוב כלל
  • - ניתן לאפס הכול לברירת המחדל

ניתן להגיע למקומות עיקריים בקלות ע"י צירופי המקשים הנ"ל

  • ESC מאפס את האינדקס של המסמך ומציב אותו בתפריט ניווט מהיר
  • ALT + i – כיבוי והדלקת מידע זה
  • ALT + m – מעבר מהיר לתפריט הנגישות
  • ALT + s – מעבר לתפריט ניווט מהיר
  • ALT + 1 – חזרה לדף הבית
  • ALT + 2 – מעבר לתפריט הראשי
  • ALT + 3 – מעבר לתוכן המרכזי בעמוד
  • ALT + 4 – מעבר לחיפוש כללי
  • ALT + 5 – מעבר לדף יצירת קשר

במידה ועוברים בין דפים באתר המידע לגבי הבחירות שביצענו נשמר וממשיך עם הגולש אל הדף הבא